
Waarom onderzoek naar HSP, HSS en onderprikkeling?
Er is heel veel geschreven over HSP & Overprikkeling. Maar de de grote verschillen tussen HSP & hoogsensitieve HSS zijn lang onderbelicht gebleven. Ook over onderprikkeling is weinig bekend, terwijl dit toch bij een groot deel van de HSP, vooral de hoogsensitieve HSS voorkomt! Het was tijd om daar verandering in te brengen. Saskia Klaaysen wilde graag haar praktijkervaring en kennis met cijfers onderbouwen. Daarom hebben we in oktober-december 2018 een grootschalige enquete uitgezet. Ruim 1300 hoogsensitieve personen deden mee. Ongeveer 700 HSP en 600 hoogsensitieve HSS. Het onderzoek ging uitgebreid in op HSP, hoogsensitieve HSS en stress door onderprikkeling. Wanneer raak je onderprikkeld, op het werk, in je relatie, gezin of vrije tijd? Hoe voorkom je het, hoe los je het op en als dat niet lukt. Wat belemmert? Wat vind je belangrijk? En als laatste onderzocht ze de relatie tussen HSP & hoogsensitieve HSS en hoogbegaafdheid.
Met al haar ervaringskennis en de cijfers uit het onderzoek schreef ze het boek Prikkels bijten niet! Een boek over hoogsensitieve HSS, HSP en onderprikkeling. Het boek is op 28 november 2019 uitgekomen. In juni 2020 is zelfs de derde druk uitgegeven. Het boek voorziet in een grote behoefte.
Hieronder kun je een brochure over de 5 kenmerken van de hoogsensitieve HSS en de verschillen met HSP downloaden. Dit zijn de eerste cijfers uit het onderzoek uit 2018. In het boek staan de uitgebreide onderzoeksgegevens.