Deze video legt een biologische reden uit. Regelmatig verzuchten hoogsensitieve HSS dat ze ervan balen dat ze niet net als ‘anderen’ een langere periode hetzelfde kunnen doen. Ze veroordelen zichzelf erom, vaak leg ik uit dat hun brein gewoon zo georganiseerd is en dat je jezelf veel beter voelt als je zorgt voor tijdige vernieuwing en verandering. ​​De afwisseling heb je nodig om voldoende gelukstofjes zoals Dopamine te maken. Actie zorgt bij een hoogsensitieve HSS juist voor ontspanning.

BIS, BAS & SSS Systeem

Het zogenaamde BAS systeem is net iets actiever dan het BIS systeem dat bij alle hoogsensitieve HSS actiever is. Het vervelende is dat bij een hoogsensitieve HSS de dopamine sneller weer wordt afgebroken en dus is het tijd voor weer iets nieuws! Bekijk de video voor een beeldender uitleg. Uiteraard in Jip en Janneke taal, want de wetenschappers weten nog heeeeeel veel niet over het BIS, BAS en SSS systeem. Laat staan dat ik pretendeer dat ik dat allemaal weet :-). Een hoogsensitieve HSS gaat ‘aan’ door intense gevoelservaringen, dan geeft ons zenuwstelsel een beloning af in de vorm van dopamine. De nieuwsgierigheid van een hoogsensitieve HSS zorgt er van nature voor dat een hoogsensitieve HSS steeds weer nieuwe situaties opzoekt: nieuwe mensen, activiteiten of omgevingen. Biologisch gezien, heeft dit hoogstwaarschijnlijk te maken met de dynamiek tussen verschillende neurotransmitters die in drie systemen actief zijn in het brein.

Afwisselingsbehoefte door versnelde dopamine-afbraak

Bij hoogsensitieve personen is bewezen dat het BIS systeem actiever is (behaviour inhibition system). Dit zorgt ervoor dat je de kat uit de boom kijkt of eerst overzicht en rust wilt. Bij hoogsensitieve HSS is naast het BIS systeem ook het BAS systeem actiever (behaviour activation system of behaviour approach system). Een systeem dat ervoor zorgt dat je ergens op af gaat en in actie komt. Het SSS systeem breekt de dopamine die vrij komt bij het BAS systeem weer af door het enzym MAO (sensation steking system). Daardoor krijgt een hoogsensitieve HSS weer een prikkel om nieuwe dingen te gaan ondernemen of afwisseling op te zoeken.

Schrijf je in voor de GRATISonline minicursus "JOUW HSP 4-daagse"

Leer de verschillen tussen HSP en hoogsensitieve HSS. Leer de wetenschappelijke feiten over hoogsensitiviteit. Maak kennis met de 4 totaal verschillende typen HSP. Herken stress door onder- of overprikkeling. Breng jouw hoogsensitieve valkuilen & kwaliteiten in kaart. En ontvang gratis oefeningen & testen. Schrijf je hier in voor de JOUW HSP 4-daagse. En ontvang 4 dagen een mail met een link naar uitgebreid trainingsmateriaal (video, mp-3, opdrachten & theorie).

Gratis minicursus JOUW HSP 4-daagse

Dankjewel voor je inschrijving! Je ontvangt zo direct je eerste email (check ook je spam of reclamefolder!)

%d bloggers liken dit: