Rejection Sensitivity Tijdspatronen

Waarom niet?

Misschien herken je het wel bij jezelf of je eigen cliënten. Je wilt iets heel graag doen, je hebt een groot verlangen, maar de angst is sterker dan het verlangen of de benodigde lef. Het valt niet mee om je eigen gedrag en je persoonlijke situatie te veranderen en te gaan voor dat waar je echt naar verlangt. Je zegt het te willen, maar je doet het niet. En als je wordt geconfronteerd met je eigen gebrek aan daadkracht, je eigen verantwoordelijkheid hierin, dan heb je tig argumenten waarom je het stuur (nu, straks of ooit nog) niet in handen kan nemen.


De bijbehorende redenaties geven aan hoe ingewikkeld cliënten, maar ook jij en ik het kunnen maken om over- en onderprikkeling echt op te lossen. Het nare gevoel dat gepaard gaat met een eerste nieuwe, en dus spannende stap is vreselijker dan gevoelens van onder- en overprikkeling die zijn ontstaan doordat je de actie hebt nagelaten of vermeden.

Denk bijvoorbeeld aan een lastig gesprek over je behoeftes aangaan met je leidinggevende, een onderneming starten, een potentiele klant of werkgever bellen, nee zeggen en mensen teleurstellen… Veel mensen verkiezen dan onbewust liever de stress door over- of onderprikkeling.

Mensen zijn in die situaties vreselijk inventief om anderen, maar vooral zichzelf te gaan overtuigen waarom het echt onmogelijk is hun behoeftes, verlangens of dromen te verwezenlijken en vooral de eerste stap NIET te zetten. Waarom doe je niet wat je te doen hebt? Ik concentreer me in deze blog op de factor tijd in combinatie met de emoties die je doorvoelt. 

Angst in het NU

Je doet niet wat je hebt te doen, omdat je NU angst ervaart. De realiteit nu is niet zoals het ideaalplaatje dat je in je hoofd hebt bedacht. En daarom raak je ervan overtuigd dat je gevoel je vertelt om het vooral nu niet te doen. Want je kunt het namelijk nu niet doen, omdat het nu niet het geschikte moment is. De omstandigheden zijn nog niet zoals ze volgens jou wel zouden moeten zijn. Dat nare gevoel van discomfort moet eerst weg en zolang je het gevoel voelt, vind je dat je niets kunt doen, want het voelt niet goed.

Het vervelende is dat dat nare gevoel geen intuïtie is, maar een normale menselijke emotie bij het ondernemen van iets nieuws waarbij het overzicht nog ontbreekt of waarvoor je spannende gesprekken moet voeren.

Frustratie in de TOEKOMST

Ook toekomstige voorspellingen en verwachtingen die niet uitkomen, kunnen veel frustratie geven en een excuus om het nog niet te hoeven doen. In deze situatie is de voorspelling van de toekomstige situatie nietzoals jij vindt dat het zou moeten zijn. De ander gaat vast niet reageren zoals jij vindt dat de ander hoort te reageren, want dat doet de ander namelijk nooit. Dat heb je vast al eens geprobeerd. Of je vindt dat de situatie niet zo had moeten zijn, want doordat de ander niet reageerde zoals je vooraf had bedacht, kun je nu nietdoen wat je zo graag had willen doen. Je bent teleurgesteld in de ander, je had andere verwachtingen en omdat de ander reageert zoals hij reageert, kun jij niet doen wat je zo graag had willen doen. Want dan moet de omgeving en de ander eerst reageren zoals jij wilt, zodat jij niet het moeilijke gevoel hoeft te voelen. Je probeert de omgeving of de ander zo te veranderen en aan te spreken, zodat jij de toekomstige situatie vooraf kunt beheersen in plaats van je eigen koers en verlangens te volgen en te ervaren wat er dan mogelijk wordt in de realiteit en wat dat bijdraagt aan jouw blijheid, voldoening en zingeving.

Schuld en schaamte in het VERLEDEN

Een derde reden om niet te doen wat je hebt te doen is dat een situatie in het verleden niet is uitgepakt zoals je dat had gewild. Je schaamt je of voelt je schuldig. Als de situatie maar anders was geweest, dan was alles anders geweest. Als jij de ander had gegeven wat hij nodig had dan… of als jij het juist niet had gedaan dan…. Of als anderen jou vroeger hadden gegeven wat je niet hebt gekregen, dan was het misschien allemaal mogelijk geweest. Ja dan was het je wel gelukt. Maar dat is niet zo en omdat het er niet was, kan je het nu dus niet doen.

Oplossing?

De oplossing is dat jij of je cliënt gaan leren dealen met de realiteit, of dat nu leuk is of niet. Je mag accepteren dat de realiteit af en toe ruk en ingewikkeld is. Dat je moeilijke emoties ervaart en dat het normale menselijke emoties zijn. Dat emoties niet betekenen dat je jouw behoefte of verlangen niet hoeft te volgen. Emoties zijn geen excuus om op drift te raken en geen verantwoordelijkheid te nemen voor jouw eigen keuzes.  

Je kunt alleen stappen maken in de realiteit, in het nu. Stappen maak je niet in de illusies van de optimale scenario’s in het hoofd. Angst, frustratie, schaamte en schuld, zijn normaal en gaan niet eerst weg, voordat je iets nieuws doet. Het doorvoelen hoort erbij. En als het nog niet te verdragen is, wacht je rustig dat de stress van onder- of overprikkeling zo hoog oploopt dat je niet meer anders kan. Soms moet een mens eerst wat dieper zinken om zichzelf op de bodem te kunnen afzetten. Dus doe vooral niet wat je wilt doen. Ooit komt het moment dat je de realiteit aangaat. Ooit…jij hebt de keuze wanneer het NU is. Nu of nooit? 

Ben je coach en wil je effectief leren werken met patronen bij rejection sensitivity? 

Dit is één van de taal en tijdspatronen die je kunt herkennen bij cliënten met rejection sensitivity en waar je onder andere mee kunt werken om de verantwoordelijkheid van keuzes terug te leggen bij de cliënt. 

In het najaar geven Hanneke van der Voort en ik een training om op vele patronen bij rejection sensitivity te kunnen coachen. Nieuwsgierig? Kijk op de site.

Training Ik, mezelf en de ander Rejection Sensitivity

Schrijf je in voor de GRATISonline minicursus "JOUW HSP 4-daagse"

Leer de verschillen tussen HSP en hoogsensitieve HSS. Leer de wetenschappelijke feiten over hoogsensitiviteit. Maak kennis met de 4 totaal verschillende typen HSP. Herken stress door onder- of overprikkeling. Breng jouw hoogsensitieve valkuilen & kwaliteiten in kaart. En ontvang gratis oefeningen & testen. Schrijf je hier in voor de JOUW HSP 4-daagse. En ontvang 4 dagen een mail met een link naar uitgebreid trainingsmateriaal (video, mp-3, opdrachten & theorie).

Gratis minicursus JOUW HSP 4-daagse

Dankjewel voor je inschrijving! Je ontvangt zo direct je eerste email (check ook je spam of reclamefolder!)

%d bloggers liken dit: