Luisteren naar het gevoel

Je hoofd waakt, werkt, vermijdt & pleast om dit te voorkomen.

HSP in balans

Hoogsensitieve personen denken veel en diep na. Ze verbinden veel informatie met elkaar, overzien gevolgen, de risico’s, werken scenario’s in hun hoofd uit. Dit levert een behoorlijke drukte in het hoofd op. Dat is geen enkel probleem als je lekker in je vel zit en direct bewustzijn of een gevoel hebt bij welke gedachten helpend zijn. Je kan dan namelijk al die gedachten verbinden met de juiste acties en handelingen. Je vertoont daadkracht en bewustzijn over jezelf, de ander en de omgeving. Je signaleert en handelt tijdig. Je HSP-kwaliteit komt dan volledig tot zijn recht.

Wat als het hoofd de baas is?

Als je doorslaat in het denken, bijvoorbeeld uit onzekerheid, dan kan het zijn dat al die gedachten over elkaar heen tuimelen. Dat je als een soort ouderwetse langspeelplaat steeds hetzelfde gedachterondje maakt. Je hoofd verandert in een groot piekerfestijn waardoor de druk en de stress toeneemt.

Veel hoogsensitieve personen weten dat ze intuïtief sterk zijn, maar luisteren te vaak naar dat stemmetje op hun schouder. Die spreekt continue allerlei verwachtingen uit, heeft een scala aan mitsen & maren, waarschuwt en stelt betere alternatieven voor of vertelt je hoe het hoort, hoe het moet en wat er wel en niet kan. Ontzettend moe kan je ervan worden.

En nu luister ik naar mijn gevoel!

En dan beslis je: vanaf nu ga ik naar mijn gevoel luisteren. En dat valt niet altijd mee omdat het hoofd zich overal tegenaan bemoeit. Wat kom je bijvoorbeeld allemaal tegen? En wat heb je te doen?

Tem de waakhond

Je bent zo gewend om naar dat corrigerende stemmetje te luisteren. Je aandacht is continue bij wat er zich in je hoofd afspeelt. Hierdoor heb je weinig lichaamsbewustzijn. Je herkent je eigen gevoelssignalen niet (meer). Je herkent niet waar je blij van wordt, kippenvel van krijgt, waar je (spier)spanning van krijgt of je lucht & ruimte voelt.

Je overschreeuwt jezelf met je gedachten. Versterk je lichaamsbewustzijn. Zie je gedachten als een soort waakhond die je probeert te beschermen, maar echt niet altijd nodig is. De waakhond heeft niet het totale overzicht en gromt misschien iets te snel, omdat hij aan de lijn ligt. Gun jezelf vrijheid & ruimte om te voelen.

Geef je hoofd de juiste zoekopdrachten

Soms voel je echt wel wat de beste oplossing of mogelijkheid is, maar is het te eng om aan te gaan. Je ontloopt de keuze die in je gevoel voor de hand ligt. Het betekent een verandering in je leven, bijvoorbeeld stoppen met je huidige baan, een drastische loopbaanwijziging, weer studeren, wijzigingen in vriendschappen of relatie, meer tijd voor jezelf, iets doen wat je nog nooit hebt gedaan en niemand van je verwacht.

Veranderingen zijn vaak overprikkelend voor een hoogsensitief persoon, omdat je niet precies kan overzien wat het met je gaat doen, wat het je gaat brengen en hoe je dat moet aanpakken. Dat geeft stress. Het ligt buiten je comfortzone. Daarentegen kan je wel alle risico’s gemakkelijk overzien. Je brein gaat op standje ‘Let op, gevaar!’. Onbewust doe je vervolgens van alles om deze verandering die nodig is, niet onder ogen te komen. Het geeft te veel confronterende emoties. Je hoofd gaat als een keurige werknemer op zoek naar alternatieven, die er eigenlijk niet zijn. En daarnaast verzint dat hoofd allerlei nieuwe argumenten om de keuze niet aan te gaan.

Stel je een leven voor waar je de verandering hebt doorgevoerd. Hoe voelt dat? Ga oplossingsgericht aan de slag: wat kan je doen om deze verandering door te voeren? Wat heb je nodig? Focus op je creatieve vermogens, de positieve uitkomsten, zodat er ook ruimte is om oplossingen te vinden.

Please jezelf

Luisteren naar je gevoel, betekent luisteren naar je zelf. Een hoogsensitief persoon is echter van nature extern georiënteerd. Je gaat klankborden met je partner, vrienden of familie. Je vraagt meningen en advies van anderen voor jouw probleem of gaat uitvinden wat de consequenties van je nieuwe keuzes zijn. Je maakt je bezorgd of ze je dan nog wel waarderen. Uiteraard willen al die lieve mensen je helpen, maar ze zullen tegenstrijdige dingen gaan adviseren, mede gebaseerd op hun eigen emoties en belemmerende gedachten. Je zult merken dat jouw keuzes & nieuwe plannen niet altijd overeen komen met de verwachtingen van anderen. Anderen kunnen teleurgesteld in je zijn of uit liefde al hun zorgen over je uit strooien. En dan komt de pleaser in jou boven en gaat rekening houden met de anderen, zorgen dat zij zich weer goed voelen. Het resultaat is dat je in verwarring raakt.

Luister naar je eigen gevoel. Het gaat immers over jou en jij kent jezelf het beste, spring af en toe in het diepe, durf buiten je comfortzone te treden en te leren. Zoek passende mensen die je kunnen steunen, motiveren & stimuleren op je nieuwe pad. Net zo lang dat je zelf het vertrouwen voelt dat dit de route is en dan mag je van mij met al die bezorgde mensen praten.

Emotiespoken hebben tijd nodig

Luisteren naar je gevoel, betekent keuzes maken. Die hebben consequenties en allerlei emoties. Die kun je niet vermijden. Er volgen periodes van onzekerheid, angst en bij vlagen wat paniek of het wel de goede keuze is. Maar die worden afgewisseld met blijheid, opluchting en nieuwe energie. Al die emoties zijn normaal en menselijk. Die kun je niet voorkomen. Leer te dealen met gevoelens, ga ze doorvoelen, geef ze aandacht en benodigde zorg, zodat ze je niet meesleuren.

Gun jezelf tijd.

Saskia Klaaysen

juli 2017

 

%d bloggers liken dit: