Onderprikkeling bij HSP top 5

Regelmatig schrijf ik over onderprikkeling bij hoogsensitiviteit. Wat ben ik blij dat steeds meer HSP-coaches en de sensitievelingen onder ons ook dit facet zijn gaan herkennen, benoemen en aanpakken. Een onderprikkeld brein geeft stress, lamlendigheid, uitstelgedrag en is een energielek voor vele prikkelzoekers (HSS), extraverte HSP-ers of hoogintelligente HSP-ers. Ik heb regelmatig geschreven over de oorzaken, de fases en belemmeringen bij onderprikkeling. Wat kan jij in praktische zin doen tegen tijdelijke of kortdurende onderprikkeling? Mijn top 5:

 

 1. Kies voor blijheid in plaats van chagrijn
  Als je bijvoorbeeld dagelijks chagrijnig van je werk komt of (over)vermoeid raakt van een activiteit. Stel jezelf de vraag: Vind ik deze baan of activiteit leuk, interessant, geeft het voldoende afwisseling of uitdaging? Als het antwoord nee is, zoek dan alternatieven en maak er serieus werk van om dit (op termijn) te realiseren. Een andere baan of activiteit kan een oplossing zijn, of meerdere banen zodat al je talenten en vaardigheden aangesproken worden. Of is het tijd voor meer afwisseling binnen je baan of project? Heb je meer intellectuele uitdaging nodig? Wil je meer verdieping door een opleiding? Of meer verantwoordelijkheden? Wil jij een eigen onderneming? Wees oplossingsgericht en onderneem de stappen die horen bij deze keuze.

 

 1. Ontvang het enthousiasme van nieuwe mensen
  Ontmoet je voldoende (nieuwe mensen)? Nieuwe mensen geven nieuwe prikkels, interessante gesprekken, plezier, een andere blik op de wereld, nieuwe culturen & achtergronden. Ze maken andere kanten in jou wakker of wekken jouw nieuwsgierigheid. Dit wakkert het leervermogen aan. Nieuwe mensen ontmoet je bij nieuwe activiteiten, besturen, nieuwe hobby’s, cursussen, sporten, andere activiteiten of verenigingen. Kortom, je netwerk vergroten met nieuwe mensen kan heel prikkelend en voedend zijn.

 

 1. Word weer lekker kind
  Vanaf onze babytijd voeden onze ouders, familie en docenten ons op met de beste intenties, we krijgen een rugzak mee met (ongeschreven) regels hoe het hoort, wat er van ons wordt verwacht en wat ok is en wat niet. Hoezo zou je deze regels nooit veranderen? Als volwassene heb je de vrijheid om te kiezen waar je blij van wordt. Wat deed jij als kind het liefste? Stampen in de plassen, vuurtje fikken, acteren, creatieve bouwwerken maken, tekenen, iets spannends uitproberen, je ergens volledig in verliezen, met zijn allen muziek maken, paardrijden, dansen op de muziek in de kamer? Het maakt niet zoveel uit. Vaak heb je als volwassene onbewust je wereld te serieus ingericht waar weinig ruimte is voor spontaniteit & creativiteit. Ga weer doen waar je als kind blij van werd, met speciale aandacht voor de natuur en creativiteit! En als jij zin hebt om lekker te gaan schommelen, ga je schommelen. Voel hoe blij en wakker je ervan wordt en hoeveel energie je weer hebt om de ‘saaie’, ‘routine’ en ‘sleur’ activiteiten weer op te pakken. Ze zijn 10 keer sneller klaar als je jezelf weer kind hebt gevoeld.

 

 1. Weg met sleur, tijd voor afwisseling
  We leven in een maatschappij gebaseerd op regelmaat, we leven met de klok en zijn ongemerkt gewoontedieren geworden. Funest bij onderprikkeling. Zorg voor een levensritme die zoveel als mogelijk bij jouw bioritme en jouw behoefte aan afwisseling van rust & actie past. Dat kan betekenen dat 5 dagen werken met een “9 tot 5-baan” daar niet langer in past. Maar ook de kleine dingen: ga in de avond eens iets anders doen, doe iets last-minute, neem een andere fietsroute, ga eens op een andere plek werken of gun jezelf een dag ‘vrij’ en regel een oppas voor je kinderen.

 

 1. Neem voldoende broed & fladdertijd voor inspiratie
  Een kenmerk van hoogsensitiviteit is het vele nadenken. Als je jouw brein tijd & ontspanning gunt, wordt er op prachtige associatieve manieren informatie met elkaar verbonden, gevonden & gecreëerd. Het gaat dan innerlijk broeden, borrelen en lampjes gaan aan. Je komt tot mooie plannen, ideeën waar je enthousiast van wordt. Je vindt oplossingen die je nodig hebt. En daarna voel je vaak de innerlijke motivatie om ermee aan de slag te gaan!

 

Saskia Klaaysen, november 2017

 

Misschien ben je ook geïnteresseerd in de gratis minicursus JOUW HSP 4-daagse

Of wil jij meer?

Kijk dan bij mijn complete online HSP training “In 7 stappen Omgaan met JOUW hooggevoeligheid”

Of gaat jouw voorkeur uit naar live HSP trainingen?

 

 

%d bloggers liken dit: