Diepgaande informatieverwerking

Hoogsensitief nadenken. Hoe gaat dat in zijn werk bij het maken van keuzes? Het belangrijkste kenmerk van hoogsensitiviteit is de diepgaande informatieverwerking (zie onderstaand figuur van Esther Bergsma). Dit betekent dat je alles wat je ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt (1) diepgaand verwerkt. Met andere woorden: Je denkt er veel over na. Allereerst plaats je de informatie in een groter perspectief (2). Wat is nut, noodzaak en bedoeling van de informatie? Vervolgens ervaar je wat dat met je doet (3).

Een innerlijk debat met jezelf

Dan komt het moment dat je opties gaat verzinnen, scenario’s maakt, voor- en nadelen bekijkt. En de kansen, mogelijkheden en risico’s in kaart brengt (4). Ook neem je hierin het perspectief mee van andere betrokken personen (5). Dat maakt het erg druk in je hoofd. Want het lijkt een volgordelijk proces, maar het gebeurt eigenlijk allemaal tegelijkertijd en door elkaar heen. Je voert als het ware een debat met jezelf. Alles met de bedoeling om tot de beste optie, de beste keuze te komen voor alle betrokkenen (6). Keuzes maak je dus weloverwogen en vraagt de benodigde tijd voordat je in actie komt (7). Een hoogsensitieve HSS zal over het algemeen eerder in actie komen dan een HSP, omdat een HSS houdt van experimenteren en nieuwe ervaringen op te doen. Nog niet alles hoeft duidelijk te zijn bij de start van je actie.

Introsceptie, lichaamsbewustzijn

Het is handig als je uiteindelijk ook goed in contact blijft met hoe het voor jou voelt, want anders loop je het risico dat je gaat piekeren en malen. Dus: 1. Wat voelt ok en wat niet?
2. Waar voelt het onrustig en waar ervaar je rust?
3. Van welke optie wordt je blij en van welke down?
4. Wat is uitdagend en wat is saai?
5. Waar ervaar je stress, en waar niet?

Het is dus belangrijk om contact te houden met je introsceptie (3), je lichaamsbewustzijn, omdat het meestal niet mogelijk is je keuzes heel cognitief en rationeel te maken.

In onderstaande video leg ik aan de hand van een voorbeeld uit hoe het nadenken bij een hoogsensitief persoon kan verlopen bij het maken van een keuze. In dit geval een grote keuze, maar het proces is ook bij kleine keuzes vergelijkbaar.


Het Hoogsensitieve Brein

Esther Bergsma heeft het informatieverwerkingsproces van hoogsensitieve personen mooi in kaart gebracht met haar model uit haar boek Het Hoogsensitieve Brein. Zie hieronder het overzicht met de nummers die ik ook hierboven heb gebruikt.

Het hoogsensitieve brein Esther Bergsma
Het Hoogsensitieve Brein – drs. Esther Bergsma

Schrijf je in voor de GRATISonline minicursus "JOUW HSP 4-daagse"

Leer de verschillen tussen HSP en hoogsensitieve HSS. Leer de wetenschappelijke feiten over hoogsensitiviteit. Maak kennis met de 4 totaal verschillende typen HSP. Herken stress door onder- of overprikkeling. Breng jouw hoogsensitieve valkuilen & kwaliteiten in kaart. En ontvang gratis oefeningen & testen. Schrijf je hier in voor de JOUW HSP 4-daagse. En ontvang 4 dagen een mail met een link naar uitgebreid trainingsmateriaal (video, mp-3, opdrachten & theorie).

Gratis minicursus JOUW HSP 4-daagse

Dankjewel voor je inschrijving! Je ontvangt zo direct je eerste email (check ook je spam of reclamefolder!)

%d bloggers liken dit: