Kick & Avontuur HSS Hoogsensitief Hooggevoeligheid

Wat is HSS?

Wat is een hoogsensitieve High Sensationseeker (HSS)? Er wordt maar weinig over geschreven en soms lees ik ook hardnekkige misverstanden. Zo zou je alleen een sensitieve HSS zijn als je van risico’s nemen houdt, extreme sporten beoefent en alles ‘zomaar spontaan en impulsief doet’. De Amerikaanse psychologe Elaine Aron heeft een HSS test voor hoogsensitieven opgesteld, maar die roept vaak vragen op, omdat er weinig uitleg bij is. Vaak wordt in de literatuur over hoogsensitiviteit de HSS in de slipstream of kantlijn meegenomen. De meeste aandacht gaat uit naar prikkelmijdende kant van hoogsensitiviteit.

Maar ongeveer 30% van de hoogsensitieven herkent zich slechts deels in de beschrijvingen van Hoogsensitiviteit en zoekt juist prikkels op: de HSS. Voor mij tijd om in 4 blogs stil te staan bij de 4 belangrijkste kenmerken van de hoogsensitieve HSS of zoals ik zeg: de prikkelzoekende HSP. Dit is de eerste blog.

Wanneer ben je High Sensation Seeker (HSS)?

Psycholoog onderzoeker Marvin Zuckerman heeft vanaf de jaren ’60 in de vorige eeuw veel onderzoek gedaan naar het persoonlijkheidskenmerk Sensation Seeking en onderzocht welke kenmerken maakt dat je een HSS bent en ontwikkelde een uitgebreide test. Hij zegt dat je Sensation Seeking kunt zien als een evolutionaire aanpassing. Het hielp in vroeger tijden bij problemen te overleven en voort te kunnen planten, omdat de sensation seeker een grotere bereidheid en openheid heeft om af te gaan op nieuwe situaties of nieuwe omgevingen te verkennen. Wel zo handig als er voedsel nodig is! Zijn definitie is:

Sensation Seeking is het zoeken naar gevarieerde, nieuwe, complexe en intense sensaties en ervaringen en de bereidheid om fysieke, sociale, juridische en financiële risico’s te nemen omwille van een dergelijke ervaring. Hieruit blijkt dus dat de intense gevoelservaring leidend is en niet het nemen van risico’s. Dat is een bijkomstigheid.

De 4 kenmerken van HSS

Sensation seeking is een eigenschap die vaker voorkomt bij niet hoogsensitieven en heeft 4 kenmerken waarvan er 1 of meer in meer of mindere mate voorkomt:

1. het zoeken naar de kick & avontuur

2. het opdoen van nieuwe ervaringen en realiseren van vernieuwing

3. ontremming

4. neiging tot snel vervelen

Wat als je HSS combineert met Hoogsensitiviteit?

Daarnaast hebben de hoogsensitieve HSS, net als de rustzoekende HSP-ers de diepgaande informatieverwerking.  Dat zorgt ervoor dat HSS over het algemeen goed nadenken over de risico’s, gedegen inschatten wat ze wel en niet kunnen of zich gedegen voorbereiden, juist omdat ze de risico’s en mogelijkheden goed kunnen overzien. Het verschil met de rustzoekende HSP is dat het brein sneller geactiveerd wordt om de activiteit wel te gaan doen, ondanks de angst. De eigenschap maakt ook dat HSS bewust risico’s aangaan, hun angst accepteren of de strijd ermee aangaan, omdat de intense gevoelservaring de moeite loont.

Bij de hoogsensitieve sensation seekers zie ik in mijn dagelijkse praktijk dat kenmerk twee en vier de meeste herkenning geven. De hang naar nieuwe (gevoels)ervaringen, activiteiten en mensen is belangrijker dan kick & avontuur of ontremming. Ook doen ze er alles aan om hun snelle verveling te vermijden. Al die vernieuwing en actie heeft een keerzijde bij de hoogsensitieve prikkelzoekers: je raakt sneller overprikkeld en hebt tijd nodig om al die intense gevoelservaringen die sensation seeking met zich meebrengt te verwerken. Rust en ontspanning na de actie is voorwaarde voordat je weer energiek in het volgende kan gooien.

Hoe matcht het eerste kenmerk van HSS zoeken naar kick & avontuur met de hoogsensitiviteit? Op het eerste gezicht lijkt dat compleet tegenstrijdig. Maar een sensitieve HSS heeft wel degelijk deze tegenstrijdigheid in zich.

Het hoogsensitief zoeken naar de fysieke kick & avontuur

Het zoeken naar kick en avontuur betekent dat je niet alleen zoekt naar fysieke uitdagende activiteiten die een kick geven maar ook deze activiteiten gaat doen. Zoals bijvoorbeeld skydiven, snowboarden, bergbeklimmen, hard auto rijden, zeilen, motorrijden, of zoals mijn cliënte van vandaag via een zipline hoogtes heeft overbrugd tijdens haar vakantie. De meeste activiteiten die hier bij horen worden gezien als gemiddeld riskant en betreft het niet alleen de extreme sporten. Het gaat hier niet om het risico nemen, maar om de aantrekkingskracht van de kick, de fysieke uitdaging. De adrenalinestoot die je lichaam krijgt. Het bijbehorende risico wordt geaccepteerd of soms onderschat. De kick is de drijfveer en niet het risico. Vaak lees je in de HSP boeken dat alle sensitieve HSS-ers van dit aspect genieten. In mijn dagelijkse praktijk met HSS-ers had ik al ontdekt dat dit niet altijd het geval is en dat de bereidheid om deze risico’s te nemen grenzen heeft. Mijn ervaring wordt onderbouwd door het onderzoek van de Britse psycholoog Tracy M. Cooper. Hij ontdekte in een uitgebreid onderzoek dat slechts 20% van de sensitieve HSS-ers de fysieke kick en avontuur op prijs stelt. Dit zijn vaker mannen dan vrouwen, gezien de hormonale verschillen. Dit kenmerk wordt ook meer geaccepteerd bij de mannen. Vrouwen worden dan toch al snel gezien als tomboy. De emancipatie op dit gebied is nog niet voltooid. Ook is bewezen dat dit kenmerk afneemt als de leeftijd vordert.

Omgaan met de angst & de risico’s:

Hoogsensitieve HSS zullen bij dit soort prikkelende activiteiten vanwege hun diepgaande informatievoorziening wel degelijk goed nadenken over de risico’s en afwegen welke fysieke activiteiten tot hun range van fysieke mogelijkheden behoort . Ze zullen uitgebreid gaan trainen of zich gedegen met een cursus of lessen gaan voorbereiden. Ze zijn dan extra voorzichtig en dragen zorg voor de juiste veiligheidsmaatregelen zodat het risico acceptabel is. Voor veel hoogsensitieve HSS vallen de extreme sporten als bungeejumpen, of skydiven om die reden af en kiezen voor de meer veiliger sporten waar kracht of snelheid bij komt kijken, bijvoorbeeld klimmen, boksen, of surfen/zeilen, sport met auto, motor of boot. Zo vermijd ik alles met hoogte, maar sprong ik wel tijdens mijn vakantie in Nieuw-Zeeland in een wetsuit met board een snelstromende rivier in.

Ook zie ik dat veel hoogsensitieve HSS dromen van die ene keer parachutespringen of bungeesprong of hard rijden in de enge achtbaan, maar de angst blijft groter en blijven ze dromen. Als het dan toch een keer zover is, sterven ze vooraf tien doden en zijn vervolgens enorm enthousiast als ze het toch hebben gedaan. Na de actie zijn ze overweldigd en overprikkeld door de kick en raken niet uitgepraat over de geweldige intense gevoelservaring die ze hebben beleefd. De superlatieven vliegen je dan om de oren. De hersteltijd van de kick en het avontuur duurt langer dan bij een niet hoogsensitief persoon. De angst hoeft de volgende keer niet weg te zijn, maar als de sensitieve HSS eenmaal de kick heeft ervaren, nodigt die uit tot NOG EEN KEER! Net zo lang totdat het saai wordt en de angst, spanning of fysieke uitdaging er niet meer is. Dan is het tijd voor een nieuw avontuur.

In de volgende blog ga ik in op het tweede kenmerk van high sensation seeking, het zoeken naar vernieuwing.

Wil je meer?

We bieden online en live trainingen, zoals bijvoorbeeld de gratis online minicursus Jouw HSP 4-daagse, de training Omgaan met JOUW Hooggevoeligheid  en de Jaartraining HSP & HSS op het Werk.

Training HSS & HSP 2019 Amersfoort Hoogsensitief hooggevoeligheid

 

Schrijf je in voor de GRATISonline minicursus "JOUW HSP 4-daagse"

Leer de verschillen tussen HSP en hoogsensitieve HSS. Leer de wetenschappelijke feiten over hoogsensitiviteit. Maak kennis met de 4 totaal verschillende typen HSP. Herken stress door onder- of overprikkeling. Breng jouw hoogsensitieve valkuilen & kwaliteiten in kaart. En ontvang gratis oefeningen & testen. Schrijf je hier in voor de JOUW HSP 4-daagse. En ontvang 4 dagen een mail met een link naar uitgebreid trainingsmateriaal (video, mp-3, opdrachten & theorie).

Gratis minicursus JOUW HSP 4-daagse

Dankjewel voor je inschrijving! Je ontvangt zo direct je eerste email (check ook je spam of reclamefolder!)

%d bloggers liken dit: