Hoe ontstaat Overprikkeling?

Ieder hoogsensitief persoon weet dat hij last kan krijgen van stress door overprikkeling. En iedere HSP of hoogsensitieve HSS kent de symptomen, zoals vermoeidheid en een kort lontje hebben. Maar het is niet altijd even duidelijk waar de overprikkeling vandaan komt. Soms ontstaat het sluipenderwijs. Hoe ontstaat overprikkeling?

Annek Tol schreef een aantal jaren geleden het boek Hoogsensitiviteit Professioneel Gezien. In dit boek beschrijft ze het ontstaan van stress door overprikkeling heel duidelijk aan de hand van een glas dat overloopt. Ik vind dit nog steeds de beste uitleg, omdat het duidelijk maakt dat het niet alleen ontstaat door de dagelijkse zintuiglijke overprikkeling. Nog te vaak wordt hier de meeste aandacht aan gegeven bij hoogsensitiviteit. Het ligt veel complexer. De stress door overprikkeling ontstaat vooral in de mentaal-emotionele belasting. Door het vele denken, de zorgen die we ons maken of de dingen die we meemaken.

Er zijn verschillende fases van overprikkeling: de jeugd, langdurige chronische overprikkeling, tijdelijke overprikkeling, kortdurende overprikkeling en dagelijkse overprikkeling. Om de juiste aanpak te bepalen tegen je stress door overprikkeling is het van belang om te weten in welke fase de overprikkeling bij jou vooral plaatsvindt. De video toont deze uitleg en legt uit waar je moet beginnen als je met je stress door overprikkeling aan de slag wilt gaan.

Schrijf je in voor de GRATISonline minicursus "JOUW HSP 4-daagse"

Leer de verschillen tussen HSP en hoogsensitieve HSS. Leer de wetenschappelijke feiten over hoogsensitiviteit. Maak kennis met de 4 totaal verschillende typen HSP. Herken stress door onder- of overprikkeling. Breng jouw hoogsensitieve valkuilen & kwaliteiten in kaart. En ontvang gratis oefeningen & testen. Schrijf je hier in voor de JOUW HSP 4-daagse. En ontvang 4 dagen een mail met een link naar uitgebreid trainingsmateriaal (video, mp-3, opdrachten & theorie).

Gratis minicursus JOUW HSP 4-daagse

Dankjewel voor je inschrijving! Je ontvangt zo direct je eerste email (check ook je spam of reclamefolder!)

%d bloggers liken dit: