HSP lampje laten branden

Het is een feit dat het merendeel van de hoogsensitieve personen lekker in hun vel zitten. En vaak weten die niet eens dat ze hoogsensitief zijn. Want je gaat meestal pas op zoek naar een ‘oorzaak’, een ‘naam’, als je niet lekker in je vel zit. Hoe kan het dat de meeste HSP-ers lekker in hun vel zitten en voldoende energie hebben en anderen een continue hun lampje laten doven?

De drie ingrediënten om jouw lampje brandend te houden

Ik onderscheid altijd 3 ingrediënten voor voldoende energie, zodat jouw licht op de wereld goed blijft schijnen:

  1. Fysiek gezond & vitaal zijn,
  2. Mentaal- Emotioneel lekker in je vel zitten, ratio en gevoel werken samen en
  3. als laatste Energetisch gezond verbinden met jezelf, de aarde, je spiritualiteit & de omgeving.

 

Ik volgde in het voorjaar een hilarische en tegelijkertijd boeiende workshopdag bij Remco Claassen. Hij hanteert een fantastische formule voor de mentaal-emotionele ingrediënt.

De formule om lekker in je vel te zitten

Ik heb al veel geschreven over de valkuilen van een te grote oriëntatie op anderen en deze formule is een hele mooie om je innerlijke oriëntatie te vergroten.

Remco Claassen laat zich inspireren door de energiewet van Albert Einstein: E=MC2. Hij heeft de formule vrij vertaald voor persoonlijke ontwikkeling “Energie= Mission x Character x Competences”. Dat klinkt prachtig, maar wat betekent dat? Met andere woorden. Je krijgt of hebt energie als je jouw zingeving in het leven samen komt met wie je bent, wat bij je past met wat je kan.

Waarom gaat het lichtje bij een HSP uit, zoals ooit bij mij?

Ik hoor vaak HSP-ers die verzuchten: Ik weet niet wat Ik wil, Ik weet niet wie Ik ben en Ik kan het niet.

En als je dus op al die 3 factoren negatief scoort dan vult je energievaatje niet goed en kan je in de ochtend al moe opstaan. Ook bij mij ging dit op een gegeven moment mis.

“Ik hielp graag mensen, was maatschappelijk betrokken, vond het belangrijk om organisaties te verbinden en raakte verzeild in een adviessector met veel politieke belangen. Ik hielp mensen. Ik bracht projecten verder, had succes en werd gewaardeerd door collega’s, klanten en mijn netwerk, omdat ik me persoonlijk verbond en loyaal was. En toch liep mijn energievaatje steeds vaker leeg en ik tankte steeds minder makkelijk bij. Wat was er aan de hand? Ik had alles in huis om het goed te kunnen, ik droeg mijn steentje bij aan de ander en de wereld… en toch…. Er knaagde iets en dat knaagde steeds harder, totdat het innerlijk begon te gillen. Het heeft echt wel wat jaren geduurd dat ik erachter kwam wat het was.”

Vanuit de formule van Remco Claassen zie ik het nog duidelijker dan toen. Het werk sloot niet aan bij wie ik ben, ik kon maar een deel van mezelf kwijt in het werk. Ik help mensen graag, maar vooral op een individueel, wezenlijk niveau, dat een ieder zichzelf mag zijn. Ik houd van oprechtheid, eerlijkheid, spiritualitiet & rechtvaardigheid en dat zijn niet de waarden die je dagelijks tegen komt in allerlei politieke, strategisch, tactisch georiënteerde omgevingen. Ik ben een gevoelsmens en moest vaak veel wetenschappelijker, rationeler werken, dan mijn hart me ingaf. Kortom ik werkte met mijn missie en ik had de competenties. Maar ik mistte de aansluiting met wie ik wezenlijk ben. Sinds ik dat deel veel meer een plek heb gegeven, mijn loopbaan drastisch heb omgegooid, mijn talenten en competenties verder heb ontwikkeld, heb ik ook veel meer energie.

Bovenstaand voorbeeld gaat over werk, maar de formule werkt ook voor je privéleven, je vrijwilligersewerk, je gezinsleven of relatie.

Krijg de formule voor energie op orde en je zit lekker in je vel!

HSP-ers die energiek rondlopen, hebben deze formule op orde. Hoe fantastisch is het als je weet wat je wilt in het leven en dit aansluit bij wie je bent. Dan voel je een passie stromen, kom je op mooie ideeën en plannen. Als je dan ook je talenten en competenties hiervoor kunt inzetten, maakt dat je een gelukkig mens. Dat laatste is bij een HSP-er nog wel eens lastig: “kan ik dit wel, durf ik dit wel, wat als…100 beren, een ander kan het vast beter.” Welnee! Je bent nooit te oud om te leren. Helaas gaat leren nu eenmaal met vallen & opstaan. Direct perfect hoeft het niet te zijn, maar als je start, merk je dat je meer energie krijgt. Hetzelfde geldt vaak bij hoogsensitieve personen die tegen me zeggen dat ze niet weten wat ze willen. Vaak bedoelen ze: ik durf niet te zeggen wat ik wil, want het is zo niet passend bij het pad dat ik nu loop. Maar als ik vraag naar hun verlangen…dan komt het altijd eruit. En als je het eenmaal hebt gezegd, dan zet je al heel veel in gang. Want de angst is het niet waard. Een stap zetten om jouw persoonlijke formule op orde te krijgen, voor meer energie dat is toch zeker de gok waard!

 

Saskia Klaaysen, augustus 2017

Misschien ben je ook geïnteresseerd in de gratis minicursus JOUW HSP 4-daagse

Of wil jij meer?

Kijk dan bij mijn complete online HSP training “In 7 stappen Omgaan met JOUW hooggevoeligheid”

Of gaat jouw voorkeur uit naar live HSP trainingen?

Schrijf je in voor de GRATISonline minicursus "JOUW HSP 4-daagse"

Leer de verschillen tussen HSP en hoogsensitieve HSS. Leer de wetenschappelijke feiten over hoogsensitiviteit. Maak kennis met de 4 totaal verschillende typen HSP. Herken stress door onder- of overprikkeling. Breng jouw hoogsensitieve valkuilen & kwaliteiten in kaart. En ontvang gratis oefeningen & testen. Schrijf je hier in voor de JOUW HSP 4-daagse. En ontvang 4 dagen een mail met een link naar uitgebreid trainingsmateriaal (video, mp-3, opdrachten & theorie).

Gratis minicursus JOUW HSP 4-daagse

Dankjewel voor je inschrijving! Je ontvangt zo direct je eerste email (check ook je spam of reclamefolder!)

%d bloggers liken dit: