Diepgaande informatieverwerking
Een van de kenmerken van hooggevoeligheid is de diepgaande informatieverwerking. Hier wordt jammer genoeg in de vele boeken over hooggevoeligheid weinig aandacht aan besteed. Een van de weinige boeken die dit wel goed doet is het boek van Antoine van Staveren “Bewust-er-zijn met hooggevoeligheid”.

Het vele en diepe nadenken is net zo’n belangrijk kenmerk als het aanvoelen van sfeer en andere mensen. Het denken kan het voelen zelfs overschreeuwen. Als je immers de hele dag nadenkt, gaat al je energie naar je hoofd en gaat de aandacht niet of minder naar het lichaam. En daar voelen we mee!

Kwaliteiten van het denken
Het nadenken is absoluut een kwaliteit van hooggevoeligheid. Tijdens dit proces schakel je vaak snel van het ene feit, naar het andere en duiken er diverse associaties op die soms briljante plannen, ideeën  en heldere strategieen voortbrengen. Je schat snel risico’s en kansen in. En soms leidt dat tot verwarde reacties van je mede-collega’s of familieleden. Ze kunnen je glazig aankijken als jij je ‘logica’ uiteen zet. En dat is dan soms even schakelen, omdat je zelf niet doorhebt dat je 10 stappen vooruit denkt en soms sneller denkt dan een ander.

De valkuilen van het denken
Iedere HSP-er denkt graag vooruit wat er zou kunnen gebeuren en welk scenario het meest te verwachten is, de voors- en tegens en de consequenties. Of je denkt terug aan een situatie en denkt dan hoe je het eigenlijk beter had kunnen aanpakken en hoe anders het dan was gelopen, of je weet opeens wat je had moeten zeggen in plaats van de woorden die je wel hebt gesproken. Een derde punt waar je heel druk mee kan zijn in je hoofd, is de ander, wat denkt de ander, wat verwacht hij van je, hoe bedoelde hij het eigenlijk en wat keek of reageerde hij raar…en zo kan je nog wel even doorgaan. Zelfs in het scenariodenken houd je rekening met hoe de ander mogelijk zou kunnen reageren. En als dit proces doorgaat, kan het heel snel omslaan in een eindeloos gepieker en cirkelredenaties. Dit heb je tijdig te doorbreken want herinner je: jij bent echt meer dan je gedachten. Op deze manier leef je 10 levens in je hoofd met alle bijbehorende emoties en staan ze vaak totaal los van de werkelijkheid. Want jouw gedachtes over bijvoorbeeld de ander, zijn JUIST jouw gedachtes…. vaak aannames en invullingen.

 

Wil je vaker lezen over hooggevoeligheid?
Schrijf je dan in voor mijn blogs & tips
Of volg mij op Facebook

Wil je nog meer weten en leren omgaan met JOUW hooggevoeligheid?
Dan is deze online training zeker iets voor jou:
In 7 stappen omgaan met JOUW hooggevoeligheid
Voor meer blijheid & Energie

PromotieHSPtraining

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de GRATISonline minicursus "JOUW HSP 4-daagse"

Wil je meer weten over wat HSP wel en niet is? Wat de wetenschappelijke HSP feiten zijn? Kennis maken met de 4 totaal verschillende typen HSP? Alles over onder- & overprikkeling leren? Jouw valkuilen & kwaliteiten bepalen? En gratis oefeningen & testen? Schrijf je dan in voor de JOUW HSP 4-daagse. En ontvang 4 dagen een mail met een link naar het cursusmateriaal (video, mp-3, opdrachten & theorie).

Gratis minicursus JOUW HSP 4-daagse

Dankjewel voor je inschrijving! Je ontvangt zo direct je eerste email (check ook je spam of reclamefolder!)