Groepsbelang & HSP

Een natuurtalent

Inmiddels weet iedereen wel dat een hoog sensitief persoon empathisch is, alles met alles kan verbinden, combineren en verwerken. Daardoor zijn ze associatief en creatief en zien grote verbanden, risico’s en mogelijkheden. Deze twee kwaliteiten samen leiden tot een prachtig natuurlijk talent. Het zijn de stokstaartjes die op de heuvel rechtop de omgeving af speuren, alles zien, iedereen in de gaten hebben en zorgen dat iedereen tijdig gewaarschuwd wordt voor naderend gevaar of mogelijkheden. Het is een kenmerk dat in het oerbrein is vastgelegd: overleving van de groep, de kudde of het collectief.

Groepsbelang & HSP

HSP-ers zijn sterk gericht op het groepsbelang, bijvoorbeeld de familie, de vriendengroep, het bedrijf of de organisatie waar ze werken. Maar ook de maatschappij of zelfs de wereld.

Een HSP-er is sterk extern georiënteerd en het lijkt erop dat daardoor het een natuurlijke eigenschap is die bij een HSP-er goed ontwikkeld is. Het is voor hen makkelijk om het bijvoorbeeld voor de groep goed in orde te maken. Denk maar eens aan de bevlogen vrijwilliger op de sportclub. Die ene persoon die allerlei klussen ziet liggen en oppakt. Die klussen waar niemand zich echt verantwoordelijk voor voelt, maar wel dienend zijn aan het gemak van trainers, spelers en bezoekers. Die persoon die ’s avonds laat nog naar de club vertrekt om op eigen initiatief hangjeugd aan te spreken op de rotzooi die ze maken, waardoor de dag erna spelers niet direct kunnen spelen.

Het zijn gedreven types die heel gemakkelijk hun eigen ego of behoefte opzij zetten, omdat ze zich zeer bewust zijn van het hogere of grotere belang dat daarmee gemoeid is. Het zijn ook de personen die van nature zeer klantgericht zijn en flexibel omgaan met de interne organisatie, zolang het klantbelang voorop staat. Dat zijn de collega’s die intern goed kunnen lobbyen, afdelingen bij elkaar krijgen, met een grote klanttevredenheid als gevolg.
En dan heb je de HSP-ers die zich vanuit passie en bevlogenheid inzetten voor de maatschappij. Bijvoorbeeld een onderwijsmanager die het als haar roeping ziet om het onderwijssysteem om te vormen binnen haar school en team. Een onderwijsconcept waar er meer aandacht is voor de persoonlijke en individuele ontwikkeling van de kinderen, waar samenwerking meer centraal staat. Ze wil de kinderen leren hun volledige potentie te leven en anderen daarbij te helpen. Ze wil ze klaar stomen voor de maatschappij, zonder dat ze zich minder voelden dan de rest. Dit vergt veel doorzettingsvermogen in een bestaand onderwijssysteem.

De prijs die HSP-ers soms betalen

Deze bevlogenheid en gedrevenheid om in het belang van de groep te handelen is vaak een automatisme van HSP-ers. Het is hun grootste kracht. Soms is het ook een onbewuste valkuil waar een HSP-er de prijs voor kan betalen. Hoe herken je de valkuil?

  1. Je raakt van slag of onzeker, als je mensen treft die juist uit eigen belang of vanuit een hiërarchische positie invloed uitoefenen ten behoeve van eigen gewin of gemak. Je ervaart sterke emoties op het gebied van rechtvaardigheid.
  2. Je raakt regelmatig gefrustreerd doordat je tegen de mensen aan loopt die een in jouw ogen beperkte focus hebben: de interne organisatie, individuele of afdelingstargets of een oud productconcept.
  3. Je krijgt spanningen met andere mensen die onbewust streven naar behoud van het bestaande of alles om willen gooien. Te risicovol of -mijdend gedrag vertonen ten kostte van de groep of de buitenwereld. Je kunt als je lekker in je vel zit, goed om gaan met weerstanden en ze ook ombuigen. Maar op het moment dat je moe en overprikkeld bent, ben je geneigd tegen muren op te boksen of juist te vermijden. Je gaat zelf onderuit door alle (extra) inspanningen.
  4. Je vindt het makkelijker om misstanden namens de groep aan de kaak te stellen of juist veel energie in je gezin, familie of vriendengroep te steken. Helaas heb je veel meer moeite om voor jezelf op te komen. Dan neem je te veel hooi op je vork ten dienste aan het grotere geheel.
  5. Je doet te veel op wilskracht. Je gedrevenheid kan een grote wilskracht opleveren. Maar verhult lang de overprikkeling & de stress die sluipend bezit van je neemt. Op langere termijn ervaar je allerlei fysieke en mentale gevolgen.
  6. Je raakt in een lastige positie of arbeidsconflict doordat je wars bent van bestaande structuren of hiërarchische verhoudingen. Sensationseekers kunnen dan recalcitrant gedrag gaan vertonen. En de rustzoekers kunnen juist in hun schulp kruipen omdat de harmonie te sterk verstoord raakt. In beide gevallen komen de HSP-kwaliteiten niet meer uit de verf.

 

Saskia Klaaysen, mei 2017

Misschien ben je ook geïnteresseerd in de gratis minicursus JOUW HSP 4-daagse

Of wil jij meer?

Kijk dan bij mijn complete online HSP training “In 7 stappen Omgaan met JOUW hooggevoeligheid”

Of gaat jouw voorkeur uit naar live HSP trainingen?

 

Schrijf je in voor de GRATISonline minicursus "JOUW HSP 4-daagse"

Leer de verschillen tussen HSP en hoogsensitieve HSS. Leer de wetenschappelijke feiten over hoogsensitiviteit. Maak kennis met de 4 totaal verschillende typen HSP. Herken stress door onder- of overprikkeling. Breng jouw hoogsensitieve valkuilen & kwaliteiten in kaart. En ontvang gratis oefeningen & testen. Schrijf je hier in voor de JOUW HSP 4-daagse. En ontvang 4 dagen een mail met een link naar uitgebreid trainingsmateriaal (video, mp-3, opdrachten & theorie).

Gratis minicursus JOUW HSP 4-daagse

Dankjewel voor je inschrijving! Je ontvangt zo direct je eerste email (check ook je spam of reclamefolder!)

%d bloggers liken dit: