De hoogsensitieve man bestaat HSP HSS Coaching en training Amersfoort

De hoogsensitieve man bestaat niet! Uiteraard is dit kolder, maar je gaat het haast denken, want deze mannen maken zich niet zichtbaar onder deze noemer. De feiten zijn helder: 50% van de hoogsensitieven zijn man, 20% van de mannen is hoogsensitief. Dat is 1 op de 5…dus kijk maar even in de spiegel en om je heen. Tom Falkenstein schreef een goed nieuw boek over de HSP man en beschrijft wat de specifieke uitdagingen en dilemma’s voor de HSP man zijn.

Onderzoek naar de hoogsensitieve man, is HSP & HSS een taboe?

Slechts 60 mannen hebben tijd en ruimte en de noodzaak gezien om mee te doen met mijn grote onderzoek naar HSP & HSS en onderprikkeling. Terwijl er binnen een week meer dan 1000 respondenten zijn! Slechts 13% van de respondenten van het onderzoek van Esther Bergsma naar HSP & Werkstress was man. Ik ben in shock. Kennelijk voelt de man voelt zich niet aangesproken om mee te werken aan het verzamelen van data over hoogsensitiviteit. Of als je meedoet is er kennelijk ‘iets mis’. Want hoogsensitiviteit is kennelijk niets voor mannen en meewerken met onderzoek over sensitiviteit en verveling is toch meer iets voor vrouwen. Kunnen we constateren dat er nog steeds een taboe rust op dit onderwerp?

Wat speelt er bij de hoogsensitieve man?

Iets meer dan een derde van mijn cliënten zijn hoogsensitieve mannen. Ik hou van hoogsensitieve mannen. Mijn cliënten zijn mannen met ondernemingen, mannen die manager zijn, slimme mannen, vaak (hoogopgeleide) zelfbewuste mannen die innerlijk in conflict zijn geraakt of zich persoonlijk verder willen ontwikkelen. Ook zie ik veel HSS mannen die door razen, continue creatief en vernieuwend zijn, veel nadenken, zich goed inleven en snel vervelen. Ze komen tot de mooiste plannen en resultaten.

Vastgelopen HSP & HSS mannen lopen, net als HSP & HSS vrouwen, zichzelf voorbij. Ze maken zich kleiner, onzichtbaar, cijferen zichzelf weg en vergeten zelfzorg, hebben innerlijke conflicten met ratio en gevoel, nemen een ‘rol’ aan, maken niet de beweging die ze diep in hun hart willen maken. Sommigen verstoppen zich onder het vernis van dat stoere imago en zijn niet helemaal zichzelf. Anderen voelen zich afgesloten van gevoel of te emotioneel. Stoer zijn, zakelijkheid, rationeel kunnen vaak niet samen gaan met kwetsbaarheid. Kwetsbaarheid en gevoel zijn regelmatig verboden woorden. Het snijdt mij door de ziel. Geen mens is het zelfde, geen man is hetzelfde, waarom denken ‘wij’ zo hopeloos achterhaald in archetypes.

De HSP man hoopt dat hij niet hoogsensitief is

Ik kan rustig zeggen dat de meeste mannen zich schoorvoetend en met terughoudendheid over hoogsensitiviteit bij mij in de praktijk melden, en vaak zeggen ze:

“Ik denk dat ik HSP/HSS ben, maar ik hou niet van het woord. Maar als ik jouw blogs lees, dan herken ik zo veel”.

De schaamte na het uitspreken hangt vervolgens stil in de ruimte. Een groot deel kijkt mij vervolgens hoopvol aan en hopen stiekem, tegen beter weten in, dat ik tegen ze zeg dat ‘het wel mee valt en ze niet hoogsensitief zijn’. Kennelijk is het ‘label’ erg.

En 9 van de 10 keer zijn ze opgelucht als ik vertel dat HSP vooral over diepgaande informatieverwerking gaat. Dat het geen emotionele stoornis of ziekte is. Dat het iets is zoals blauwe of bruine ogen hebben. Dat het gaat over diep nadenken, de beste opties afwegen, nadenken over de context, de scenario’s en de gevolgen. Dat het gaat over dat je in sterke mate bewust bent van de sociale omgeving en daar heel goed en snel op kunt anticiperen. Dat de desbetreffende man daarom zo goed is in zijn adviesvak, de klant zo goed snapt, creatieve en technische oplossingen weet te verzinnen voor problemen, goed zijn targets haalt, een geweldige horecaman annex therapeut achter de bar is.

Eigenlijk zijn ze opgelucht dat mijn antwoord niet direct gaat over veel voelen en emoties. Die zijn er uiteraard wel. Hoogsensitieve mannen ervaren gevoelens net zo intens als vrouwen of hebben zich afgesloten voor gevoel en leven nog meer in het hoofd. Ze ploffen met regelmaat moe, geïrriteerd, down en uitgeblust op de bank.

Na ons eerste gesprek begint er een acceptatieproces. Dat begint bij veel uitleg en kennis delen en vooral met humor kijken wat er nu eigenlijk gebeurt. Ze leren goed naar zichzelf te luisteren, de onder- en overprikkeling voor te zijn. Maarja, dat klinkt al snel weer te zweverig in mannentaal.

Gevoel & mannen is een DING

Uiteraard begeef ik me op glad ijs. Ik ben immers een vrouw, ik heb makkelijk kletsen en gebruik mijn vrouwenbril. Ook in deze blog. Gevoel is bij vrouwen een normaal geaccepteerd verschijnsel. En ik heb zoveel hoogsensitieve mannen om me heen dat ik zelfs soms niet meer besef dat het een diepgeworteld niet geaccepteerd fenomeen is. Gevoel en mannen is in onze cultuur en maatschappij nog een DING. Er over praten al helemaal en het woord hoogsensitief in de mond nemen kan niet.

Ik ben oprecht blij dat ik steeds meer mannelijke collega’s zie opduiken en dat steeds meer mannen zich gaan verdiepen in zichzelf en het fenomeen hoogsensitiviteit.

Hoogsensitiviteit is kennelijk nog steeds iets voor vooral vrouwen. De vrouwenbladen staan er tegenwoordig vol van. Wanneer publiceert een mannenmagazine eens een artikel? Eigenlijk zeggen de mannen en de maatschappij onbewust en onbedoeld, hoogsensitiviteit bestaat, maar niet bij mij. Ik ben niet hoogsensitief, want dat heeft te maken met emoties, vrouwelijkheid, huilen, zwak zijn. In ieder geval heeft het niets te maken met het stoere manbeeld, het sterk zijn. En hoofdschuddend en in shock kan ik kijken naar wat onze maatschappij de man aan doet. Het manbeeld is te eenzijdig geworden en doet totaal geen recht aan hoe we als mens in elkaar zitten en hoe ons menselijke brein werkt. Het is echt niet zo dat op de plek van het zoogdierenbrein, het emotionele brein bij mannen een groot gat zit, een holte. Alhoewel er vrouwen zijn die dat dan weer wel denken. Maar dat is weer een heel ander onderwerp.

De helden

Ik ben dan ook dolblij dat ik een trend zie dat mannen naar buiten treden en het woord hoogsensitief of hooggevoelig in de mond durven te nemen. Daarbij het risico nemen dat vrienden en familie schamper gaan lachen of meewarig hoofdschuddend en verbaasd reageren. Maar dit zijn wel mijn helden. Zij breken de deur open van een diepgeworteld taboe. En diep in mijn hart hoop ik dat er nog honderden mannen zich geroepen gaan voelen om WEL mee te doen met het onderzoek, alleen zo maken we de feiten duidelijk. Ik voed twee hoogsensitieve jongens op met mijn man en ik hoop zo dat zij in hun toekomst trots kunnen zijn op alles wie ze zijn. Dat alles er mag zijn, dat zij er mogen zijn. Dat is de maatschappij van de toekomst.

De trotse hoogsensitieve man

De hoogsensitieve man kent vele variaties en vormen: de diepe denker, de loyale hardwerkende werknemer, de emotionele man, de afstemmer, de klantgerichte verkoper, de zorgzame man naar zijn gezin, familie en vrienden. Hij is een verbinder, een creator, de empaat, de visionair, de risico-analist, de onderzoeker, de techneut, de innovator, de peoplemanager, de maatschappelijk bewust ondernemer, de coach, de specialist, de perfectionist, de doorzetter, de nieuwsgierige, speelse man, de sportieveling, de man met grote pieken en dalen en de presteerder. En eigenlijk nog veel meer.

Een man met vele intellectuele, fysieke, emotionele, sociale vermogens. Een man zoals ieder mens. Alleen net iets fijner bedraad in zijn brein. Een man met een ratio en een gevoel.

Een hoogsensitieve man.

Maarja die schijnt niet te bestaan…. De likes gaan vooral van vrouwen komen, let maar op 🙂

Saskia Klaaysen, november 2018

Beste HSP of HSS man, wil je me helpen met het onderzoek naar HSP & HSS en onderprikkeling?

Je geeft me een half uur van je tijd. Daarmee krijg jij inzicht in jouw HSP of HSS en mate van stress door verveling (onderprikkeling). Je werkt mee aan het verwerven van feitelijke kennis voor een boek over HSP & HSS en onderprikkeling. Na afloop kan je aangeven of je jouw persoonlijk HSP- HSS profiel wilt bestellen voor 25 euro. Zo kunnen wij het onderzoek financieren. Een win-win situatie. Doe hier mee.

HSP & HSS Onderzoek

Schrijf je in voor de GRATISonline minicursus "JOUW HSP 4-daagse"

Leer de verschillen tussen HSP en hoogsensitieve HSS. Leer de wetenschappelijke feiten over hoogsensitiviteit. Maak kennis met de 4 totaal verschillende typen HSP. Herken stress door onder- of overprikkeling. Breng jouw hoogsensitieve valkuilen & kwaliteiten in kaart. En ontvang gratis oefeningen & testen. Schrijf je hier in voor de JOUW HSP 4-daagse. En ontvang 4 dagen een mail met een link naar uitgebreid trainingsmateriaal (video, mp-3, opdrachten & theorie).

Gratis minicursus JOUW HSP 4-daagse

Dankjewel voor je inschrijving! Je ontvangt zo direct je eerste email (check ook je spam of reclamefolder!)

%d bloggers liken dit: