Balans HSS

“Ik wil zo graag in balans zijn” . Volgens mij is dit het meest geuite verlangen bij mij in de praktijk. Zeker bij de High Sensationseekers (HSS), de prikkelzoekende hoogsensitieve personen. Want deze groep heeft een brein waarbij het activeringssysteem de overhand heeft. Dat maakt je nieuwsgierig en impulsief. Je ziet, hoort of voelt iets en gaat snel over tot handelen. Je houdt van diversiteit aan ervaringen, mensen en actie. Je krijgt energie van afwisseling en uitdaging.

Aan de andere kant ben je nog steeds hoogsensitief en ligt het gevaar voor stress en overprikkeling sneller op de loer. Een HSS-er heeft dus tegelijkertijd ook behoefte aan rust, stilte en ontspanning om het zenuwstelsel weer tot rust te krijgen. Als de rust te lang duurt, je te weinig afwisseling in de dagen hebt, te weinig beweegt, of als er sprake is van voorspelbaarheid en routine, dan raakt een HSS-er snel onderprikkeld. Denk bijvoorbeeld aan het gezinsleven met zijn vaste dagindeling of een baan met veel sleur.

HSP-draak

Zowel overprikkeling als onderprikkeling maakt de HSP-draak wakker. Je hebt dan een kort lontje, je bent snel geïrriteerd, je voelt je vermoeid en lamlendig. Die twee uitersten maakt dat je als, HSS-er de ene keer vol in een enerverende achtbaan zit en vervolgens keihard op de rem moet trappen omdat je elastiekje in een keer knapt en je energie plotseling op is. Het zenuwstelsel heeft immers tijd nodig om alle prikkels te verwerken. Zo werkt jouw brein.

Persoon van uitersten

Je bent dan een persoon van uitersten en dat is voor jezelf en voor de omgeving lastig te begrijpen. Iedere HSS-er kent de ongevraagde negatieve feedback van de omgeving daarop: “draaf niet zo door”, “zou je dat nu wel doen, je doet al zoveel”, “zit nu even stil” “doe nou even gezellig”, “doe niet zo vervelend”, “doe normaal”,.

Want het ene moment bruis je van de energie en de plannetjes. Je bent blij en enthousiast en kort daarna kan je opeens totaal leeg gezogen zijn en aangebrand reageren. Je wilt dan eigenlijk niemand zien. Je zoekt de stilte op en je bent het liefste alleen. Als dit weer te lang duurt, kan de verveling toeslaan en wil je weer prikkels opzoeken, “iets leuks doen”. Op het moment dat het niet kan, kan je wederom veranderen in een onaangenaam persoon die voor de nabije omgeving niet te harden is en zelfs soms ruzie zoekt.

Balans als tovermiddel

Dit is heel lastig om mee te dealen, niet alleen voor jezelf, maar ook voor de omgeving. Het vraagt een groot zelfbewustzijn en contact met wie je wezenlijk bent. Dus menig HSS-er verzucht bij mij: “Ik wil balans in die twee uitersten. Balans tussen over- en onderprikkeling.” Balans lijkt dan het tovermiddel dat er nodig is. En op het eerste gezicht lijkt dat ook heel aangenaam: de twee uiterste gewichten hangen rustig in balans. Er is stabiliteit, geen grote uitspattingen, en geen verveling. Het is goed voor je fysieke en psychische welzijn. Alsof je gemoed een rustig kabbelende beek is, je geen speelbal bent tussen de uitersten. Heerlijk? Een verademing? Jazeker, dat is voor een tijdje heel prettig. En iedere HSP-er heeft te leren waar zijn of haar persoonlijke balans te vinden is.

Saai!

Mijn ervaring is dat het ook heel saai kan worden als dit weer te lang duurt. En ik zie het ook bij mijn HSS-cliënten. Het lijkt een ultiem doel, maar als het bereikt is, is het op langere termijn helemaal niet zo leuk. Die stabiliteit, geeft een voorspelbaarheid waar juist het brein op den duur weer van onderprikkeld raakt.

Misschien geeft dit een frons op je gezicht, want het is toch wat je overal leest. Als je in balans bent dan sta je sterk in je schoenen, dan ligt het geluk voor het oprapen en is de omgeving blij, dus jij bent ook blij. Helaas, hoe anders is de werkelijkheid.

JOUW balans?

Misschien zit daar de crux, de omgeving. Want is balans jouw hoogste goed, je grootste drijfveer, je diepe verlangen? Dan is het zeker belangrijk om ervoor te gaan en het midden van de twee uitersten te leren ontdekken. Maar zodra dat niet het geval is en het meer de behoefte van de omgeving is of misschien denk jij dat het goed voor de omgeving is, dien je te ontdekken wat JOUW balans is.

Acceptatie van uitersten en ontdekken van het midden

Voor mij gaat het meer om acceptatie dat die uitersten bij je horen. Jouw brein vaart goed bij afwisseling & diversiteit. De ene keer actie, een ander moment rust en tijdens weer een andere periode balans. De uitersten zijn leuk. Je kan enorm genieten van overprikkelende activiteiten en tijdens onderprikkeling, ontstaat er vanuit de verveling een innerlijke daadkracht om het tij te gaan keren. De mooiste initiatieven ontstaan na een periode van onderprikkeling. Ze zeggen niet voor niets dat het goed is om je bij tijden flink te vervelen!

En het midden, dat waar de balans is, draagt er zorg voor dat je de beide uitersten in jezelf kan dragen.

Variatie is de norm

Het gaat erom dat je leert variëren op de gehele schaal, het verschil leert onderscheiden tussen over- & onderprikkeling en tijdig voelt waar je behoefte aan hebt. En dat accepteert. Het ene moment kan en wil je niets en op een ander moment ben je een stuiterbal die niet te stoppen is en vervolgens ben je de rust en stabiliteit zelve. Hoe heerlijk om dit bewuster te kunnen afwisselen. Het is niet altijd voorspelbaar voor je omgeving en je verrast menigmaal jezelf. Glimlach erom en luister naar je innerlijke stem die je precies weet te vertellen waar je NU behoefte aan hebt. Als je die accepteert en er goed naar luistert, dan ben je wat mij betreft in balans en aangenamer voor je omgeving. Twee vliegen in 1 klap!

Saskia Klaaysen, augustus 2017

 

Misschien ben je ook geïnteresseerd in de gratis minicursus JOUW HSP 4-daagse

Of wil jij meer?

Kijk dan bij mijn complete online HSP training “In 7 stappen Omgaan met JOUW hooggevoeligheid”

Of gaat jouw voorkeur uit naar live HSP trainingen?

16 Responses to Ben jij als prikkelzoekende HSP-er (HSS) in balans?
 1. Geweldig artikel! Ik schoot hardop in de lach … Saai! Oei dat herken ik zo?

  • Hahahaha, jazeker…. ik ken het zelf ook als geen ander. Lekker stelletje HSS-ers zijn we he :-). Heerlijk dat je erom kan lachen. Beetje zelfspot is zo belangrijk.

 2. Wow, wat een mooi artikel! Zo herkenbaar en bemoedigend! Na een heerlijk hectische week waarin ik vol gas op de plank heb gegeven, lig ik nu uitgeteld op de bank en sta stijf van de stress. Waarom hou ik me niet wat eerder in en let ik op de balans? Je artikel helpt me om te relativeren en geeft me het vertrouwen dat het wel weer goed komt. Dank je wel!

 3. Helemaal nieuw hierin, maar ik herken mezelf er zo goed in.
  Fijn om me erin te verdiepen en mezelf nog beter te leren kennen. En zo te zorgen dat ik mezelf ook beter kan handelen ?

 4. Super Desiree, fijn dat je deze site dan hebt gevonden! Heb je de gratis minicursus Jouw HSP 4-daagse al gedaan?

 5. Heel mooi overzicht en vlot geschreven. Het helpt om de balans te vinden, maar vooral om te leren dat vervallen in uitersten een deel is van je persoonlijkheid. Verhelderend en geruststellend tegelijkertijd. Het maakt me nieuwsgierig om hier nog meer over te lezen.

 6. Dit is even slikken…maar ook thuis komen.. Wat herken ik veel en wat worstel ik daar nu mee. Mezelf continu afremmen en niet snappen waarom ik soms helemaal leeg en op ben. Vanmorgen zag ik een artikel via Instagram en nu aan het zoeken en lezen. Ik val van de ene in de andere verbazing..ik ben dus niet alleen hierin. En blijkbaar is er nog een hoop wat ik kan doen om dit te accepteren en te gaan begrijpen! Mijn vriendin had al wel een keer aangegeven of ik bekend was met HSP… Snel een keer wat gelezen maar vond niet echt aansluiting. Ik sta immers graag op de voorgrond. Zet mij maar op een podium haha.. Nieuwe sporten ontdekken en ik ben niet introvert. Verder geen voldoening in mijn werk vinden en snel op iets uitgekeken zijn. Het begint langzaam op zijn plek te vallen. Dank je wel voor je artikel!

 7. Geïnspireerd door Diana Polis dat ik naast HSP ook een HSS-er ben en het bericht vanochtend van het komende HSP congres je site bezocht. Zit nu met een lach en een traan te lezen. Wat een (her)erkenning. Zo zoekend naar die ‘balans’ met mijn diagnose Burnout. Ben benieuwd naar het congres en wil ook wel de 4 daagse online cursus doen. Wat is de dagelijkse tijd die je hiervoor reserveert? Zou hier natuurlijk gelijk volledig in willen duiken, maar weet inmiddels dat ik met een eigen bedrijf en gezin daar niet blind in kan stappen.

  • Hallo Isabel,

   Wat fijn dat je zoveel (her)kenning vindt. De 4-daagse online cursus is een gratis module van de hele training. Iedere dag ontvang je een email met inhoudelijke filmpjes en opdrachten. Die bekijk je op jouw moment. En je bepaalt toch zelf wat je wel en niet doet? De volledige training gaat uit van 2 weken per module (maar je krijgt dan een jaar toegang). Ik zeg altijd: kijk gewoon zelf wat voor tijd je nodig hebt. De gratis online 4-daagse blijft namelijk online beschikbaar. Zo kan iedereen op eigen tempo door het materiaal.

   Misschien tot het HSP-congres :-).

   Groetjes, Saskia

 8. Goedenavond

  Wat een opluchting om dit te lezen! Ik herken mezelf er voor 100% in!!!

 9. Hallo,

  Wie ben ik?
  Nicole

  Wat ben ik?
  Een échte extraverte HSS-er met een vleugje HSP.

  Een goede vriendin van me wees me er regelmatig op, dat ik toch echt een hooggevoelig persoon ben en onder de naam HSP val.
  Na het doen van wat online tests, voel ik me daar niet toe behoren.
  Er kloppen teveel dingen niet.
  Een aantal ook weer voor de volle 100%, maar voor mijn gevoel te weinig waarbij ik écht denk, nee, dat is zo niet ik.
  Tot ze me nog niet zo lang geleden wees op de variant van High sensation seeker (HSS).
  Dát ben ik ten voeten uit!
  En dan in de extraverte vorm.

  Wat leuk om te lezen, dat ik daartoe behoor, dacht ik nog.
  Tot ik online wat meer speurwerk ging doen en er eigenlijk niet zo heel veel over te vinden is.
  En dat wát er te lezen valt?
  Daarvan word ik nou niet echt heel gelukkig?

  Op die paar sites en artikelen, die ik kan vinden?
  Daarbij doen ze net alsof deze mensen geholpen moeten worden?
  Als ik het woord ‘behandeling’ al zie dan word ik al boos.
  Waar moet ik voor behandeld worden dan?
  Ik zie dat deze categorie niet in balans is?
  Ik ben volledig in balans en heb alles goed onder controle.
  Ik mankeer niks, heb een prima leven, doe heel erg veel en ben écht 200% een HSS met een vleugje HSP.
  Maar ik kan hier goed mee overweg, voel me een gelukkig mens en mankeer niets.
  Toch laat het me niet los.

  Ik vind het blijkbaar leuk om ergens “bij te horen” en om ergens “onder te vallen” met een stempel erop.
  Ik ben al geen sterrenbeeld met 21 mei, dan was ik een stier of tweeling en soms zelfs niks.
  Dit keer ben ik écht iets: een HSS.
  Maar je hebt er helemaal niets aan om in een hokje geplaatst te worden.

  Maar op de sites beschrijven ze het alsof ze een manier zoeken, hoe men hiermee moet zien te (over)leven?
  Ik kan weinig met het HSP en wilde alleen info zien te vinden over HSS.
  Dat ben ik ten voeten uit, maar blijkbaar wel de enige Happy Seeker?
  Ik zie het juist als een kracht.
  Ik wilde het boek ‘Prikkels bijten niet!’ kopen.
  Toch om te kijken of ik iets mis.

  Verder wil ik kijken of ik nog meer informatie hierover kan verzamelen, waar ik wat mee zou kunnen.
  Het is totaal onbekend terrein voor mij, maar na het lezen van de eigenschappen van de HSS, kan ik beamen dat ik dit echt ben.
  Dus ik verdiep me er graag iets meer in.
  Iemand nog andere suggesties, literatuur of inzichten over mijn standpunt?
  Dan hoor ik het graag.
  Ik vind het een bijzonder fascinerend onderwerp, waar ik op mijn 44e levensjaar achter kom.
  We leren iedere dag, toch?
  Ik hoor het graag.
  Bedankt,
  Nicole

 10. Al tijden (jaren?) Op zoek geweest naar precies wat hierboven omschreven wordt, wat een feest van herkenning! Ik moest wel een beetje lachen om het kopje ‘saai’, want dat was precies wat ik dacht toen ik de alineas daarvoor las! Ik ga er zeker meer over opzoeken en lezen. In een artikel las ik ‘gas geven en tegelijkertijd op de rem staan’ en dat herken ik absoluut. Heb ik er last van? Niet altijd. Ben ik er trots op? Ja! Ik ben blij met wie ik ben en dat ik misschien niet helemaal voldoe aan de ‘norm’, het maakt voor mij het leven leuk en interessant. Tijden geleden heb ik wel eens gedacht ‘wat is er mis met mij’ en waarom doe en voel ik de dingen die ik doe en voel en steeds weer op zoek ben naar iets nieuws. Dit verklaart een hoop. Ik wil er meer over lezen omdat het prettig voelt, alsof alles op zijn plek valt. Ik ben vooral erg benieuwd waar het vandaan komt en hoe ik op bepaalde vlakken hier beter mee om kan gaan (in relaties bijvoorbeeld of op werk). En wellicht een idee om mijn omgeving mee te laten lezen.

  • Hoi Marlous,
   Leuk die herkenning! Enjoy life! In de gratis minicursus JOUW HSP 4-daagse zit uitleg over de hoogsensitieve HSS of lees mijn boek Prikkels bijten niet :-).
   Groetjes, Saskia

 11. Dus als ik na baarmoederkanker, zware operatie, chemo, bestralingen, restchade én corona even helemaal instort, wil dat niet zeggen dat ik daarna niet helemaal terug op kan krabbelen… Ik heb gewoon even ruimte nodig om bij te komen. Weet jij of er ook ergens iets te vinden is over HSP of HSS en de gevolgen van kanker?

  Ik heb op alle behandelingen (met uitzondering van de operatie) heftig gereageerd. Was na een half jaar herstellen aan het re-integreren (onderwijs) maar restschade en corona zorgden ervoor dat ik 10 stappen terug moest doen.

  Werkgever en arbeidsdeskundige denken dat het onderwijs te zwaar voor me is. Dat dacht ik vorige week ook. Maar nu ik weer een beetje hersteld ben, ga ik toch weer twijfelen.

  • Hallo Bianca,
   Zware operaties, chemo en bestralingen hebben uiteraard veel effect op je lichaam en zenuwstelsel. En de restschade is per persoon anders. Het effect op je mentale veerkracht is ook per persoon verschillend, maar dat het effect heeft is zeker. De mensen die ik ken met kanker kregen ook allen na de behandelingen een flinke mentaal emotionele klap. Het ‘overleven’ is voorbij, maar ‘leven’ is weer een heel ander vraagstuk. Je moet jezelf als het ware opnieuw uitvinden. Omdat je fysiek nog niet altijd tot alles in staat bent, kan ook mentale onderprikkeling op de loer liggen. Ik ken geen boeken over kanker en HSP. Maar ik heb net wel een boek aangeschaft Fuck ik heb Kanker van Stichting Supervrouw. Helaas nog niet gelezen. En het gaat volgens mij meer wat er gebeurt na de diagnose. Volgens mij is het tijd voor een goed boek over ‘na kanker’.
   Heel veel sterkte, beterschap en succes bij je verdere herstel. En heb geduld…. bouw rustig aan je conditie, zowel fysiek als mentaal. Vind je eigen recept opnieuw uit. Sommige dingen kunnen niet meer, maar andere dingen juist wel. En misschien is een andere dagindeling of weekindeling een manier om het uit te testen wat wel en niet gaat.
   Groetjes, Saskia


[top]

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: